Apr 19, 2011

БАУМИТ “НАНОПОР” МАЗИЛКА – ФАСАДИ С ВЕЧНО МЛАДО ЛИЦЕ


Фасадата на една сграда изпълнява не само различни задачи от рода на предпазване от студ, шум, влага, но също така има и оптическо-естетическа функция. Като най-външен елемент на една сграда, фасадната повърхност е изложена в най-голяма степен на постоянни и често екстремни натоварвания от околната среда, които рано или късно довеждат до забележими замърсявания. Ето защо, преди повече от 7 години в завода във Вопфинг (Австрия), под ръководството на д-р Лоренц започва проект “Чисти повърхности”. Екипът се е ръководил от познанията си за законите на нанотехнологиите, а резултатът е Баумит Нанопор мазилка – патентован “Anti-Aging” продукт за фасадата!

Самопочистване с използване на природните сили!
Баумит Нанопор съчетава свойствата на висококачествената силикатна мазилка (порьозност, добра паропропускливост, дълъг живот) с най-новото развитие на нанотехнологиите от изследователската лаборатория на Баумит. Повърхността на мазилката е “нано”-пореста или микроскопически гладка, т.е. порите са по-малки от много от частиците – органични или неорганични, които се опитват да я замърсят и показва ограничено електростатично зареждане.Природните сили, като ултравиолетово лъчение, вятър, дъжд, сняг, температурни колебания, предизвикват желаното допълнително „изветряване” на мръсни частици от повърхността. Аналогично и малкото други чужди частици, които имат възможност да се задържат, губят връзката си с основата и се отстраняват по естествен път. Така, с помощта на този самопочистващ ефект, Нанопор мазилката се грижи за съхраняване на чистотата и красотата на фасадата. С тази мазилка е постигнато онова, което много шофьори мечтаят: а именно, колите да не се замърсяват, дори когато се движат в зима по път, поръсен със соли и др. подобни. (Само един любопитен факт: За десет години един влюбен в колата си шофьор плаща около 4000 Евро за автомивка).Два пъти по-дълго красива фасада – по-ниски разходи за поддръжка
Благодарение на дългогодишния си опит и непрекъснато развитие, Баумит произвежда устойчиви фасадни системи с дълъг живот. Въпреки това знаем, че замърсяването и околната среда влияят върху фасадата и така с годините променят нейната визия. За да се запази външният облик на една сграда, след няколко години фасадата трябва да се санира, т.е. като минимум да се пребоядиса. Това води до значителни разходи за направа на скеле, за материали и персонал. Нанопор е изследвана в различни австрийски институти, и е тествана на редица обекти по света, като е сравнявана с относително висококачествени други мазилки. Доказано е, че мазилката Нанопор остава за дълго време чиста и хубава, докато останалите се замърсяват видимо. Разбира се, всичко зависи и от местоположението на обекта, и свързаните с това прах, температура, вятър и т.н. Полагането на Нанопор мазилката не се различава в никаква степен с полагането на останалите структурни мазилки на Баумит.Гъбичките и водораслите нямат шансове
Тъй като Нанопор мазилката съхне особено бързо дори и при неблагоприятни условия, възможностите да бъде нападната от водорасли и гъбички e сведена до минимум. Повърхността на фасадата остава естествено чиста и “устойчиво” красива. Наситеността на цветовете се запазва и къщата грее години наред с първоначалния си блясък.

Подходяща за всички фасадни системи на Баумит
Баумит Нанопор мазилката може да се закупи във всички 200 красиви цвята от цветовия каталог на Баумит “colours of more emotion”. Предлага се със зърнометрия 1,5; 2,0 и 3,0 mm, в драскана структура. Нанопор мазилката е особено подходяща като крайно покритие за всички Баумит интегрирани топлоизолационни системи.

Вълшебната думичка „нанотехнология” Нанотехнологиите се занимават със създаването, изследването и използването на съвсем малки структури. “Нано” идва от гръцки и означава „колкото джудже”. Експертите и медиите обозначават нанотехнологията като ключова технология на 21-ви век. Вместо „все по-високо, все по-далеч” новото мото е „все по-малко, все по-бързо”. Един нанометър (nm = 1 милионна част от милиметъра) отговаря на около една десетохилядна от дебелината на човешкия косъм, т.е. вече се намираме в ултраминиатюрната област на атомите и молекулите. На такава дължина могат да се разположат един до друг 4 до 6 атома. Наночастиците (по-малки от 100 nm) са градивните елементи на тази технология. Независимо дали в домакинството, в автомобилния бранш, самолетостроенето, преработването на суровини или компютърната техника, наночастиците осигуряват възможност за постигане на екстремно здрави и супер гладки, без пукнатини и трайно защитени от корозия повърхности. От елементарната физика е известно: колкото по-малки са частиците, толкова по-големи са силите, които действат помежду им. Този факт е използван при създаването на Нанопор мазилките. Самите наночастици са известни и използвани отдавна. Въпросът е как те да се комбинират в единна суспензия и преди всичко във фасадно покритие, което да бъде лесно за преработка. Иновацията е развита в лабораториите на Баумит, а рецептата е патентно защитена. Със създаването на Нанопор мазилките, Баумит играе определено ключова роля в предлагането на фасадните мазилки.

2 comments:

  1. На скоро ми препоръчаха този блог и съм много доволна от информацията ,която ни давате.Много ми се иска да ремонтираме по начин че и след 10 години да изглежда модерната къщата и добре изглеждаща без често да се освежава.От скоро търся нужните материали с които да замазваме и се оказа че има доста богата гама на видове. Това, че с тази мазилка ще успеем да постигнем онова,и да не се хлъзгат пътищата толкова е невероятно откритие за което ви поздравявам.

    ReplyDelete
  2. Има изключително много видове мазилки.На мен лично ми е трудно да се ориентирам в магазина каква точно мазилка да взема, за да може да бъде качествена и издържлива както на стената, то така и на пода.Надявам се да ни пишете както до сега.Този тип е доста добър и много мои приятели казват, че до сега не са имали проблеми с нея.Цветовете също са доста разнообразни и е добре да има професионалисти, които можем да питаме.

    ReplyDelete