May 3, 2011

ГРЕШКИ ПРИ ПОЛАГАНЕ НА ТОПЛОИЗОЛАЦИОННИТЕ СИСТЕМИ - ЧАСТ 1

ЧАСТ I - Какво става след пренебрежително отношение към лепилото и подбора на топлоизолационната плоскост?

ГРЕШКА:
 • Само точково лепене на топлоизолационните плоскости
 • Липсва дюбелиране.ГРЕШКА:
 • Лепене с лепило за плочки
 • В средата е оформена само една топка
 • Липсва дюбелиране


ГРЕШКА:
 • Лепене с нискокачествено лепило
 • Само точково лепене, без оформяне на рамка по периметъра на плочата
 • Липсва дюбелиране


ГРЕШКА:
 • Лепене с нискокачествено лепило
 • Само точково лепене, без оформяне на рамка по периметъра на плочата
 • Липсва дюбелиране


ГРЕШКА:
 • Неправилно подреждане на топлоизолационните плоскости – подредени са вертикално без разминаване на фугите
Други грешки – екструдиран полистирен за фасада и шпакловане без интегриране на мрежа и избран тъмен цвят на крайното покритие.ГРЕШКА:
 • Запълването на фугите с лепило създава термомостове (нееднородна фасада) и съответно влажностни мостове, които неминуемо ще се отбележат и естетически като по-тъмни линии върху крайното покритие.

ГРЕШКА:
 • Вертикално поставяне на плоскостите без разминаване на фугите и запълване на фугите с лепило.


ГРЕШКА:
 • Лошо нискокачествено лепило при относително правилно лепене.
 • Липсващо дюбелиране при висока сграда


ГРЕШКА:
 • Лошо нискокачествено лепило
 • Само точково полагане на лепилото
 • Вертикално лепене на плоскостите
 • Лепене без разминаване на фугите
 • Липсващо дюбелиране

ГРЕШКА:
 • Нискокачествено лепило
 • Само точково полагане на лепилото
 • Изключително неподходящи дюбели


ГРЕШКА:
 • Нискокачествено лепило
 • Почти липсва лепене
 • Изключително неподходящи дюбели


ГРЕШКА:

Оставяме без коментар така нареченото „саниране”.ГРЕШКА:

Линията на прозорците не трябва да следва линията на снаждане на топлоизолационните плоскости. В тези зони това води до пукнатини по мазилката.ГРЕШКА:

Неправилно обръщане на прозорците. Челната плоскост трябва да покрива двете плоскости, около прозорците за да не се образува вертикална фуга по фасадата.КАК Е ПРАВИЛНО ДА СЕ ЛЕПИ?

За лепене по фасадата се използват високообогатени лепила, които служат и едновременно за шпакловки върху топлоизолационните плоскости. Те съчетават в себе си две трудно комбиниращи се свойства – трябва да бъдат здрави и едновременно с това еластични. Такива комбинирани лепила-шпакловки може да предложи само сертифициран производител. Лепилно-шпакловъчните смеси, които Баумит България препоръчва в зависимост от вида на топлоизолационната система са open Contact, СтарКонтакт, ПроКонтакт и ДуоКонтакт.


Лепенето на топлоизолационните плоскости се извършва отдолу нагоре (от ниво горен ръб цокъл), хоризонтално по дължината на фасадата.

Монтирането на цокълен профил е едно от най-важните действия за да се подведе правилно топлоизолацията по фасадата. Профилът трябва да отговаря на дебелината на топлоизолационната плоскост.

Реденето се извършва с разминаване на фугите на ½.

На обратната страна на листа се нанася ивица от лепилото и се добавят три топки в средата. В единия край на ивицата лепило се оставя процеп, така че при притискане на плоскостта към стената да има възможност въздухът да излезе и да се получи добро нивелиране и залепване.Лепилната повърхност трябва да бъде около 40% от цялата площ. Когато основата е равна и гладка, плоскостите могат да се намажат изцяло с лепило, нанесено с гребен 10 мм и тогава разходът на лепило е по-нисък.Плоскостите се редят плътно една до друга, с разминаване на ½ , като не се допускат отворени фуги между тях. В противен случай се образуват топлинни мостове. Ако все пак такива празнини се получат, то те се запълват с ивици от същия материал, а не с лепилен разтвор.

Особено важно е в областта на ъглите листовете да се кръстосват, като по този начин се гарантира устойчивостта на захващане в тези зони.Линиите на подреждане (фугите) между плоскостите не трябва да са продължения на очертанията на отворите по фасадата. Друг важен принцип при реденето на топлоизолационните плоскости е при обръщането на прозорците фугата да не е видима към фасадата.


След като лепилото е втвърдило насрещните фуги се шлайфат.Съгласно изискванията на Европейските норми, като полистиренни топлоизолационни плоскости за приложение за фасадна топлоизолация са пригодни единствено плоскости от експандиран полистирен, които са специално произведени за фасада. Независимо от фирмата-доставчик и търговското наименование, под което те се разпространяват в търговската мрежа, плоскостите трябва да имат това обозначение.При плоскости от минерална вата се изтегля първо изравнителен слой по периметъра и на три карета в средата, след което се прави ивица от лепилото по периметъра и се слагат три топки в средата по аналогия с полистиренните плоскости.

Повече за полагането на топлоизолационни системи Баумит може да видите на
http://www.baumit.bg/front_content.php

Или да прочетете на
http://www.baumit.bg/upload/Downloads/01_brochure.pdf

6 comments:

 1. Радвам се че сте показали малоумията на непрофесионалистите хората трябва да знаят за това аз съм завършил курс при вас и се радвам защото всеки ден се убеждавам че има много некомпетентни псевдо строители които трябва да бъдат или преквалифицирани или да спрат да практикуват тази професия

  ReplyDelete
 2. На мен лично много ми помогна този блог и се радвам че сте го написали специално за нас.Пробвах някои от методите ви и препоръките като това, че за лепене по фасадата се използват високообогатени лепила, които служат и едновременно за шпакловки върху топлоизолационните плоскости. Те съчетават в себе си две трудно комбиниращи се свойства – трябва да бъдат здрави и едновременно с това еластични. И лично на мен дост ами помогнаха, общо взето както исках да стана лесно и за сега поне не съм имала проблеми с мазилките.

  ReplyDelete
 3. Много е трудно да попадне на майстори,които ще си свършат качествено работата.Много мой познати ми се оплакват как си плащат на майстори,които да им оправят тавана, за който взимат огромна сума пари, и след една година проблема отново се връща.Сякаш умишлено го правят ,за да ги извикат пак. Същото се отнася и за тази изолация,която вече масово се слага и в съседният вход хората събраха пари и на всички заедно да им я направят.Добре е да знаеш кое е правилното, за да има някой ,който да следи майсторите.Така след това няма да се чувстват излъгани.

  ReplyDelete
 4. Страхотно е че ни показвате тези огромни грешка, които се надявам на моята изолация никога да не се случат.Доста е неприятно да видиш че всичките пари,които си дал за материали и време за строеж, на края просто се разпада и една цяла тена може да остане без никаква топлоизолация.Все пак за да се наемеш на тази работа би трябвало да научиш елементарни неща за начина, по които те остават.Не е нужно само да мацнеш малко мазилка и да залепиш, все едно е филийка с масло - сандвич.Тук трябват и специални винтове, които се пробиват в стената за да крепят.

  ReplyDelete
 5. Уви все по често започнаха да се откриват грешки и това е заради начина, по който са се полагали преди няколко години тези изолации и сега вече си показват качеството.Тук заслужават да се свържат с фирмите и да им бъдат възстановени всички пари.Виждаме как от Европа ни предлагат средства и безплатно да бъдат поправени блоковете, но за това трябва да се кандидатства. Много ми е интересно за вече направилите си топлоизолация ще им се даде ли пари?

  ReplyDelete
 6. Да дадеш толкова много пари, за да ти сложат подобна топлоизолация и след време да видиш как тя се разпада и пада и остава едно грозно петно е доста тежка и неприятна гледка.Би трябвало тези фирми да бъдат доста строго глобявани,така че да не могат да си позволят подобни грешки при полагането и лепенето на изолацията.В крайна сметка човек си плаща и за качество, а не просто да се отбие номера както правим ние българите.Снимките са неприятни.

  ReplyDelete