Nov 29, 2011

Грешки при шпакловане на плочите по време на изпълнение на Интегрирана топлоизолационна система по фасади

Изпълнението на една фасадна топлоизолационна система започва с добра подготовка на основата, лепене на подходящите топлоизолационни плочи с предназначено за целта лепило, дюбелиране на плочите с правилните дюбели. Следва шпакловане на плочите с интегриране в слоя шпакловка на стъклотекстилна мрежа, грундиране и полагане на тънкослойна мазилка. Всички тези операции имат своите особености, изискват съблюдаването на определени правила и норми.
Тук ще насочим вниманието на уважаемия читател върху само една от стъпките при изграждане на Интегрираната топлоизолационна система, именно нанасянето на шпакловъчния слой и грешките, които се допускат от изпълнителите на този етап.


Една сравнително малка къща, а толкова много грешки в изпълнението на топлоизолацията: 1) използване на плочи от екструдиран пенополистирен (XPS), с много по-високо съпротивление срещу дифузия на водните пари; 2) плочи с гладка повърхност, което намалява силно сцеплението им към лепилния слой; 3) лепене, изпълнено не според правилата, а чрез безразборно (на топки) нанасяне на лепилото; 4) плочи, положени вертикално, което създава по-големи напрежения в тях, поради по-големия огъващ момент под действие на тежестта им; 5) липсват дюбели.
След всичко, изредено дотук, следва шпакловката: 1) нанесена неравномерно по местоположение и по дебелина върху основата („тука има, тука нема”!); 2) с произволни прекъсвания по фасадата; 3) без влагане на стъклотекстилна мрежа.

Нека обърнем внимание на възможните грешки една по една!

Полагане на шпакловката върху плочи с гладка повърхност, без предварителното им награпяване


Подходящи за влагане при топлоизоли-рането на фасади са EPS-F (фасадни от експандиран пенополистирен) плочи. Те имат съответно и достатъчно грапава повърхност, осигуряваща добро сцепление към лепилото, съответно шпакловката. Неправилно е използването на плочи от екструдиран пенополистирен XPS, а още повече на тези с гладка повърхност. В последния случай съществува реална опасност за отделяне на шпакловката от плочите заедно с мазилката на големи платна.

Ако има фуги между положените плоскости, преди шпакловането те трябва да бъдат запълнени. Но това не трябва да става с шпакловъчния материал или друго лепило, а с ивици от топлоизолационния материал.
Шпакловане без влагане на стъклотекстилна мрежа в неяКогато липсва стъклотекстилната мрежа много бързо се наблюдава напукване на мазилката по границите между плочите. Следва отлепване на шпакловката, заедно с мазилката и свличането й на малки и по-големи „платна”.

Интегриране на стъклотекстилната мрежа без застъпване
При изпълнение на шпакловката, влаганата в нея стъклотекстилна мрежа трябва да се застъпва на широчина 10 см. В противен случай следва напукването й, заедно с крайното покритие на границата между две съседно положени мрежи.

Шпакловане директно върху стъклотекстилната мрежаНякои майстори, за да икономисат време или поради незнание спускат стъклотекстилната мрежа върху основата и се опитват да шпакловат върху нея. При това, лепилната смес прониква само частично през бримките й и не успява да достигне и залепне върху основата. Тогава целият пакет „мрежа – шпакловка – грунд – мазилка” се подкожушва, издува и пада от фасадата.


Преди полагане на самата шпакловка по ръбовете на отвори във фасадата (прозорци, врати) се полагат диагонално ивици от мрежата, които да поемат тангенциалните напрежения, възникващи в тези сечения. Така там се намалява опасността от поява на пукнатини.
Шпакловъчната смес се полага на вертикален гребен върху топлоизолационните плочи. Едва тогава стъклотекстилната мрежа се влага в нея и се зашпаклова отгоре в нужната дебелина. При липса на достатъчно материал, такъв се добавя.

Много тънка шпакловка


Шпакловката трябва да има достатъчна дебелина, за да може правилно да изпълни функциите си, като еластичен слой върху топлоизолационните плочи. Не е правилно покритието на мрежата да е толкова тънко, че да прозира на повърхността й.

При прекалено тънка шпакловка и при по-висока влажност на въздуха на повърхността на мазилката се „отпечатват” набитите дюбели.

Дебелината на шпакловката трябва да бъде 2 до 3 мм.Стъклотекстилната мрежа трябва да не остава на повърхността на шпакловката. Най-добре е мрежата да е разположена на около 1/3 откъм горната повърхност на шпакловъчния слой.Шпакловката трябва да се изтегля и заглажда добре. В противен случай, полагането на крайното покритие се затруднява, а структурирането й става практически невъзможно.Използване на неалкалоустойчива стъклотекстилна мрежаТрябва да се използва само алкалоустойчива стъклотекстилна мрежа. В противен случай, тя се разлага във времето под въздействието на циментовия състав и престава да функционира като армиращ слой.

Прешпакловане върху кухи пространстваПри наличие на кухини в топлоизолацион-ните плочи, те трябва да бъдат запълнени преди изпълнение на шпакловъчния слой.

Шпакловане през разширителни (дилатационни) фуги, без влагане на профилиПри наличие на дилатационни фуги, те трябва да останат отворени, шпакловката с мрежата не трябва да минава през тях. За постигане на добра визия тези фуги се скриват с подходящи профили.

Използване на неподходящи аксесоари - ръбохранителТрябва да се използват ъглови профили с мрежа, които са предназначени за изпълнението на топлоизолационни системи. Не са подходящи алуминиевите профили, които са предназначени за вътрешна употреба, при полагане на гипсови мазилки и шпакловки.Когато по ъглите не се поставя ъглов профил, то те трябва да се оформят със стъклотекстилната мрежа, която се обръща през ъгъла и застъпва минимум 20 см от съседната фасада.

Липса на цокълен профил или ъглов профил при завършека на изолацията, или използването на неподходящ профил

Не трябва да се оставя краят на топлоизолационната система недовършен. Не трябва да се използват неподходящи профили. Това са предпоставки за компрометирането й.

Цокълът получава красив и стабилен завършек единствено при използването на цокълен профил. Този профил създава възможност не само за доброто зашпакловане на мрежата и оформяне на долния ръб на топлоизолацията. Той служи и като основа за доброто редене на самите топлоизолационни плочи, за да се намали до минимум възможността за отваряне на фуги между ръбовете им.Друг важен профил, който се интегрира в шпакловъчния слой е водооткапващият ъглов профил. Той не само че оформя ъглите в края/ръба на топлоизолацията, но и осигурява възможност за откапване на стичащата се по фасадата вода. Така, тази вода не продължава да се движи по тавана на еркери или надолу по следващите участъци с мазилка.

Единствено при отбягване на грешките и спазване на правилата, описани по-горе, може да се гарантира изпълнението на добра шпакловка, която да служи за основа при полагане на крайните покрития на топлоизолационните системи.

17 comments:

 1. лелееее, гледам и не вярвам на ушите си :))))) - има много "майстори"

  ReplyDelete
 2. Много грешки и то с доста сериозни последици. Както има един лаф "някой се е учил" на тези сгради и си е оставил ръцете. В днешно време има много фирмички и "майстори", които виждайки възможност да изкарат пари се захващат с ремонтни работи без да разбират достатъчно. За това, когато се избира фирма изпълнител на довършителни дейности е хубаво да се види някой техен предишен обект. Ако изглежда като на снимките по-добре вие сами си "оставете ръцете" и "се научете" отколкото да давате пари някой да ви съсипе фасадата.

  ReplyDelete
 3. Понякога малки грешки или пропуски могат да доведат до такъв изглед на сградите. Трябва да се спазват стандарти и да да се минават обучения.

  ReplyDelete
 4. Благодаря за полезната статия.Ще ми бъде от полза имайки предвид, че в момента точно това правим на едното ми село.Понякога наистина едни на пръв поглед малки грешки и подробности могат да се окажат голям проблем в бъдеще.Важно е да се знае, че подходящи за влагане при топлоизоли-рането на фасади са EPS-F, фасадни от експандиран пенополистирен, плочи.За фугите също е важно да знаем, че положените на плоскости, преди шпакловането те трябва да бъдат запълнени. Но това не трябва да става с шпакловъчния материал или друго лепило, а с ивици от топлоизолационния материал.Благодаря за статията, запомних някои неща.

  ReplyDelete
 5. Гордо мога да заява, че преди няколко дни успях да шпакловам сам самичка.Тази статия също ми помогна.Не съм направила кой знае колко метра , може би около 4 кв. м., но ми бяха достатъчни да си докажа на себе си, че човек може да прави всичко, когато поиска и има желание.Само да кажа че съм жена и то млада.И някой каже ли, че не може независимо за какво става дума, по-добре да каже, че не иска, понеже няма невъзможни неща в този живот.Определено е важно да се използва само алкалоустойчива стъклотекстилна мрежа. В противен случай, тя се разлага във времето под въздействието на циментовия състав и престава да функционира като армиращ слой.И скоростта с която мажеш е важно.

  ReplyDelete
 6. Трябва много да се внимава как и с какво се шпаклова.За да има ефект и то положителен след това.

  ReplyDelete
 7. Тия хора направо са и оставили ръцете... А най-вероятно се водят за професионалисти!

  ReplyDelete
 8. Важно е да знаме тези неща преди да започнем да шплакловаме ако искаме да бъде качествено и след години.

  ReplyDelete
 9. Благодаря за тази подробна статия, която ще ни бъде от полза за тези на които им предстои подобен ремонт.Добре е да знаем, че са подходящи за влагане при топлоизоли-рането на фасади са EPS-F плочи. Те имат съответно и достатъчно грапава повърхност, осигуряваща добро сцепление към лепилото, съответно шпакловката. Неправилно е използването на плочи от екструдиран пенополистирен XPS, а още повече на тези с гладка повърхност, много добре обяснявате, продължавайте да ни пишете и информирате за новостите.

  ReplyDelete
 10. Точно след няколко седмици като се затопли ще има нужда от тези обяснение и ще гледам да ги запомня особено важно ми се вижда това...."Преди полагане на самата шпакловка по ръбовете на отвори във фасадата се полагат диагонално ивици от мрежата, които да поемат тангенциалните напрежения, възникващи в тези сечения. Така там се намалява опасността от поява напукнатини.Шпакловъчната смес се полага на вертикален гребен върху топлоизолационните плочи. " всичкото това и още купища информация трябва да знаем ако сме тръгнали сами да си стягаме къщата, ако искаме да бъде качествено и да се задържи максимално дълго време.Шпакловането не е за всеки!

  ReplyDelete
 11. Наистина е доста важно при прекалено тънка шпакловка и при по-висока влажност на въздуха на повърхността на мазилката се „отпечатват” набитите дюбели и трябва да обърнем внимание и да внимаваме малко повече в подобни ситуации както и вие пишете в статията си, която е страшно полезна и с този снимков материал става поясно.Определено не трябва да се оставя краят на топлоизолационната система недовършен. Не трябва да се използват неподходящи профили. Това са предпоставки за компрометирането й.Има си доста детайли и факти,които като искаме да бъде качествена трябва да се спазват.

  ReplyDelete
 12. Много полезна статия.
  Моля побликувайте още.

  ReplyDelete
 13. Полезна статия, от такива имам нужда точно в момента при правенето на ремонт на къща. Хубаво е , че те имат съответно и достатъчно грапава повърхност, осигуряваща добро сцепление към лепилото, съответно шпакловката. Неправилно е използването на плочи от екструдиран пенополистирен XPS, а още повече на тези с гладка повърхност, тези неща трябва да ги знаеме за да сме доволни от ремонта, а не след време на ново всичко. Благодаря и за подробните снимки,от които вече ни става още поясно.

  ReplyDelete
 14. Благодаря и от мен за полезната статията тези два съвета ще ми бъдат от полза...." Ако има фуги между положените плоскости, преди шпакловането те трябва да бъдат запълнени. Но това не трябва да става с шпакловъчния материал или друго лепило, а с ивици от топлоизолационния материал.Когато липсва стъклотекстилната мрежа много бързо се наблюдава напукване на мазилката по границите между плочите. Следва отлепване на шпакловката, заедно с мазилката и свличането й на малки и по-големи „платна”." Всеки занаят си има тънкости и е добре да се интересува човек преди да действа за да не съжалява след това,качеството е преди всичко!

  ReplyDelete
 15. Супер статия! Ще се радвам в скоро време да публиквате статия за използването на гипсокартон

  ReplyDelete
 16. Статията преди няколко месеца ми беше от голяма полза спазвайки някои стъпки всичко мина много успешно и благополучно. Може би наистина някои майстори, за да икономисат време или поради незнание спускат стъклотекстилната мрежа върху основата и се опитват да шпакловат върху нея. При това, лепилната смес прониква само частично през бримките й и не успява да достигне и залепне върху основата. Може би и мойте майстори щяха това да направят, но благодарение на статията ги предупредих и всичко мина както трябва.

  ReplyDelete
 17. Важно е преди да започнем да правим какъвто й да е особено по основен ремонт, да направим малко сметки.Като първо да определим точна цена с които можеме да разполагаме по време на ремонта, да решим какво точно искаме и с какви материали,които след това да сметнем дали влизат в нашият бюджет.Какво е по правилно за къща или при апартамент да обсъдим с майстории едва тогава вече да се започне към ремонта.Снимките,които сте качили тук ми дават доста добра информираност и с моят мъж мислим малко по малко сами да се справим с този ремонт, много ви благодарим и ще ви посещаваме често.

  ReplyDelete