Feb 6, 2012

Баумит Life: Какви са тенденциите при фасадите?

Цветното бъдеще на фасадите през погледа на специалиста
Вопфинг, 01.02.2012

Вили Шпанринг работи в Баумит от 1988. От 14 години е ръководител на Лабораторията по цветен анализ. През 1996 завършва своето образование като специалист по колориметрия в Техническия университет в Еслинген Германия. 2000 година завършва обучението си за международен дизайнер по цветовете. Член е на BEF (Bund europäischer Farbdesigner – Съюз на европейските дизайнери по цветовете) – член на CMG (Color Marketing Group), която се занимава с международно изследване на цветовете. Членува и в IACC (International Association Of Color Consulting – Международна асоциация на консултантите по цветове). Ръководител на Консултантския център по цветове на Баумит Австрия от самото му откриване през 2002 г. Ръководител на проектите за всички цветови каталози на Баумит, разработени от 1989 г. до днес. През последните три години работи интензивно по развитието на най-голямата цветова концепция за фасада в Европа Баумит „Life“.

Как изглежда в момента нашият цветен свят, проектиран на фасадата?

Анализирайки това, което виждаме ежедневно, стигаме да извода, че имаме две основни направления в стиловете:

Класически тип: Архитектурата на къщите е класическа, т.е. със скатен покрив и раздвижени етажни разпределения. При този широко разпространен стил се срещат някои типични цветове в охра и жълто. Често се използват много светли пясъчни и кафеникави тонове. В последно време тези цветове се комбинират със землисто-оранжево, което е типично за къщите в Южна Европа. Не липсва и обрамчването на прозорците с бяла ивица.

Традиционно се използват по-груби структури на мазилките със зърнометрия над 2 мм. Обръщането около прозорците е с по-фина мазилка, или се монтират декоративни фасадни профили, за да се постигне пластичен израз на фасадата.

Модерен тип: Това са сградите с модерна архитектура, например с плоски покриви или едностранно наклонени покриви в отделни равнини. Етажните разпределения са правоъгълни и семпли, извитите форми почти липсват. Фасадните елементи са изпълнени от много различни материали като стъкло, метал и необработено дърво. Крайните покрития са често в сиви тонове с акценти в антрацитено сиво, червено или оранжево.

Цветните акценти са малки по площ. Предназначението им е да подчертаят архитектурните елементи или да прекъснат оптически сградата във височина или в дължина. При проектирането им архитектите дават пълна воля на въображението си. Площите, изпълнени с мазилка, са в по-груба структура.

От много години аз се занимавам с модата и тенденциите при цветовете. За своята работа черпя информация от различни източници:
  • ежедневната ми работа в Консултантския център по цветовете в Баумит Австрия, където се анализират и изпълняват желанията на клиентите. Това е мястото, където човек може много бързо да научи кои са новите цветови тенденции и да отреагира на търсенето;
  • различни изследователски институти, наблюдаващи модните тенденции;
  • актуални изложения за обзавеждане на дома, изложения за мода и текстил.

В резултат на това мога да твърдя, че тенденциите при фасадните цветове се очертават ясно за следващите години:

Основни цветове:
Крещящите цветове отстъпват на по-землисти, приглушени нюанси в сивата и кафявата гама. Сивите цветове имат свойството да подчертават архитектурата. Контрастите светло-тъмно ще играят все по-голяма роля. Все повече ще бъдат предпочитани много тъмните, почти черни цветове. Архитектурата и нейните цветови проявления ще се интегрират все по-успешно в околната среда чрез греещи, искрящи цветни тоналности.

Акценти:
Като акценти по фасадите ще продължават да се използват червените тонове, но доста по-пестеливо.

Материали и структури:
По фасадите ще бъдат влагани всякакви материали. Ще бъде реактивирана като дизайнерски елемент панелната фасада, така характерна за 70-те години. Изключително на мода са камъните върху фасадата, но разположени на малки площи, например като акцент при входа или за облицоване на допълнителни обеми към основната сграда. Основните площи от тези фасади ще се изпълняват с мазилки в едра структура и светли цветове, чрез което се акцентира на сградния силует. Вътрешните помещения, боядисани в силно блестящи тонове с металически отблясъци, ще привличат погледа към фасадата. При фасади с метален ефект, ще се търси ефектът „бронзиране”, а при други ще се търсят ефекти наподобяващи камък с напластяване на мазилката, което се постига с най-различни техники за шпакловане или нанасяне на лазурни покрития.

Най-общо може да се твърди, че оригиналният начин на полагане на различните материали се превръща във все по-важен компонент на крайното покритие. Това означава, че изискванията към мазачите все повече ще се покачват и ще се върнат стари техники на полагане на мазилки.

1 comment:

  1. много хубав пост, с много полезна и интересна информация за мен, мерси много, поздрави и до скоро

    ReplyDelete