Feb 9, 2012

Баумит Life: Цветовете пораждат емоции

Вили Шпанринг работи в Баумит от 1988. От 14 години е ръководител на Лабораторията по цветен анализ. През 1996 завършва своето образование като специалист по колориметрия в Техническия университет в Еслинген Германия. 2000 година завършва обучението си за международен дизайнер по цветовете. Член е на BEF (Bund europäischer Farbdesigner – Съюз на европейските дизайнери по цветовете) – член на CMG (Color Marketing Group), която се занимава с международно изследване на цветовете. Членува и в IACC (International Association Of Color Consulting – Международна асоциация на консултантите по цветове). Ръководител на Консултантския център по цветове на Баумит Австрия от самото му откриване през 2002 г. Ръководител на проектите за всички цветови каталози на Баумит, разработени от 1989 г. до днес. През последните три години работи интензивно по развитието на най-голямата цветова концепция за фасада в Европа Баумит „Life“.

Цветността в помещенията, които обитаваме - временна тенденция, или нещо повече?

Дълго време цветните стени бяха табу. Къщите се боядисваха в бяло отвън и отвътре. Обичайно се казваше: „С бялото човек не може да сбърка”. Но наистина ли е така? Да, белите стени създават усещането за чистота, но също така не навяват ли тъга или меланхолия? Доверяваме ли се на цветовете, на тяхната способност да влияят на настроението, работоспособността и тонуса?

Много хора считат, че бялото е цветът на модерната архитектура. Това е една огромна заблуда. През 20-те години на XX-ти век е било модерно да е много пъстро. В следвоенните години хората са боядисвали къщите си отвътре и отвън в бяло и с времето старите, наситени с емоция цветове били забравени.

В днешно време се опитваме отново да използваме много цветове. От една страна повлияват тенденциите, идващи от рекламите, телевизионните спотове и списанията за обзавеждане на дома. Оттам ни заливат феноменални цветови решения, но каква е ситуацията вкъщи, между нашите четири стени? В собствения ни дом често си задаваме въпроси: „Не е ли този цвят твърде натрапчив? Ще паснат ли тези цветове на интериора, на пода? Тези цветове биха ли се харесали на приятелите ми, на съседите?”

И тогава често се разколебаваме, отказваме се от избрания цвят, и пребоядисваме стените. Това е грешно! Имаме желание да направим дома си цветен, но за съжаление ни пречи неувереността.

Обикновено младите хора са тези, които искат отново да изпълнят с цвят домовете си, както отвън, така и отвътре. Това поколение иска да опознае цвета и да го свърже с емоциите си. А възможностите за това стават все повече. За всички бояджийски техники са създадени подходящите инструменти. Те дават възможност за относително лесно постигане на желаните ефекти. Произвеждат се всички възможни продукти – лазурни бои и специални шпакловъчни смеси. Големият избор води до голямо затруднение – какво точно да избере клиентът?

Стереотипната нагласа да се избира бялото все повече се изтласква назад. Кой не познава вече станалата обичайна червена стена в дневната, постигната било то само с лазурен ефект или с боядисване? А ефектите с цветен тампон по стените във входното антре при къщи с модерна архитектура? Сивото вече активно измества предпочитания от предишното поколение бял цвят.

Чрез цветове можем не само да променим впечатлението от дадено пространство, но и да повлияем на нашата психика или на настроението си. В последно време все по-модерно става понятието: обучение за стил на живот, посредством познаване на личността. Скритият смисъл на това сложно понятие всъщност е много прост: Направи оформлението на твоя дом така, че да се чувстваш уютно в него.

В днешно време човек бива наставляван не само когато ходи на фитнес и за това как да разполага със свободното си време, но и за това как да реши оформлението на жилището си и дори как да развива своята личност. Не можем ли вече да вършим нещо и без външна помощ?

Да, човек оформя жизненото си пространство според своите нужди и разбирания, но едно нещо не трябва да забравяме. Пространстовото, което обитаваме, също влияе на нашата личност. Там, между нашите четирите стени ние се връщаме, за да се справим със стреса, да се отпуснем и да се заредим с енергия.

Тъй като е невъзможно да променим света според нашите разбирания, по-смислено ще бъде да направим дома си така, че да отговаря на личните ни потребности.

Съвсем лесно е да се реализира една нова цветна идея, а често новият цвят върху стената има неподозирано позитивно въздействие. Трябва ни само малко смелост, за да се решим на промяна, защото жилищното пространство всъщност е израз на начина, по който се чувстваме.

... а понякога е много полезно да се обърнем към опитен външен консултант, който би оптимизирал собствения ни стил на живот.

Посетете нашия микросайт, посветен на новата ни цветова концепция Life
http://www.baumitlife.com/bg/front_content.php

и изберете Вашите цветове с нашата интернет търсачка за цветове.

http://www.baumitlife.com/ColorSearch/index.php

Твоят дом. Твоите цветове. Твоят живот.

No comments:

Post a Comment