Dec 18, 2013

Баумит мазилка УноРед - сезон за ремонтите няма

Вътрешни ремонти се правят както през знойното лято, така и през лютата зима. Сменяме врати и прозорци. От две малки стаи правим просторен хол за „домашното кино”. Или просторният хол прекрояваме в две детски стаи за вече порасналите деца. Монтираме модерни климатици, които се нуждаят от инсталационни канали за въздух и тръбни разводки за изтичане на кондензиралата вода. Всички тези дейности са свързани с къртене, прокарване на тръби и кабели, зидане на стени, в резултат на което ни остава съборена мазилка, обрушени ъгли и зейнали дупки в тухли и бетон.

За да се справим с така възникналата ситуация, Баумит Ви предлага решение- гипсова ръчна мазилка Баумит УноРед. Мазилката е лека и с нисък разход. Наличието на добавки осигурява отличното й сцепление върху всички видове гладки, попиващи основи. Това качество е решаващо и за доброто протичане на всяка от стъпките за преработка. Едновременно с добрата си лепливост към основата, леката и пластична обработка, материалът предлага по-късо време на свързване в сравнение с обичайните гипсови машинни мазилки. Мазилката се глади лесно, затова и крайната визия е перфектна.

Баумит УноРед служи за измазване на вътрешни помещения с обичайна влажност на въздуха. Полага се върху зидарии, бетон и всички минерални, годни за измазване строителни повърхности, както и като фина мазилка върху площи с хастарна мазилка.

Като ръчна мазилка Баумит УноРед е особено подходяща за довършителни и ремонтни работи. Ето и стъпките на полагане:

Важно е да подготвим добре основата
Тя трябва да бъде здрава, носимоспособна, без замърсявания, обезпрашена, равномерно изсъхнала. Ако имате много гладки основи, те се награпяват предварително.

Ако имате силнопопиващи минерални основи, преди измазване се полага Баумит грунд-изравнител на попиващана способност. Той способства за равномерното съхнене на мазилковия слой в процеса на преработка. Грундът се разбърква с бавнооборотна бъркалка, разрежда се в съотношение 1:2 и се разбърква отново. Нанасянето му става най-лесно с градинска пръскачка. Важно е също и прокопаните инсталационни канали да се грундират. 

Сухите бетонни повърхности и други гладки, по-слабопопиващи основи се третират предварително с Баумит БетонКонтакт. Полагането на Баумит БетонКонтакт става посредством четка и/или бояджийски валяк.

Разбъркването трябва да е прецизно
Една торба от 30 кг Баумит УноРед се изсипва внимателно в около 12 л чиста вода и се разбърква се добре, така че да се получи гладка хомогенна смес. При необходимост консистенцията се донастройва с добавянето на 1,5–2,0 л вода. Минималната дебелина при полагане по бетонови части трябва да бъде 8 mm, а по червени тухли и газобетон – 10 mm. В отделни малки участъци се допускат дебелини от минимум 5 mm.

Стриктно трябва да се спазва технологията 
Преработката и съхненето на Баумит УноРед трябва да стават при температури на материала, основата и въздуха от +5ºC до +30°C. Стъпките на преработка са близи с тези при гипсовите машинни мазилки.

1. Положената на стената мазилка се изтегля с h - мастар.
2. Оставя се да просъхне 40 - 60 мин. и се отсича с трапец-мастар.
3. След 40 – 60 мин. повърхността се изрязва с повърхнинна шпакла.
4. След 20 - 30 мин. повърхността обилно се облива с вода и изтеглената и загладена мазилка се изпердашва с гъба.
5. Баумит УноРед се оставя „да дръпне” 10 - 20 мин. и след като повърхността стане матова мазилката се заглажда с повърхнинна шпакла тип „пеперуда” .
6. При наличие на големи пълнежи, например при инсталационни канали или по- големи дебелини, мазилката се нанася на няколко слоя през 2-3 часа и участъкът се армира с Баумит стъклотекстилна мрежа за мазилки.

За колко време ще бъдем готови? 
При дебелина на мазилковия слой 2-3 см и температура на полагане от 22-25°С, времето от полагане до изглаждане е в рамките на 150 – 170 мин.

Начинът на съхнене е решаващ за якостта и крайната визия:
Съхненето на Баумит УноРед трябва да бъде при затворени помещения, като се осигури достатъчното им проветрение – целенасочено, ударно, т.е. за къси периоди от време от 5–10 минути през няколко часа. Така мазилката постига отлични якостни показатели, без образуването на слаби повърхностни слоеве и без появата на ръждиви петна в областта на ъгловите профили. Отоплителните инсталации трябва да се включват и усилват постепенно, като и при този процес трябва да се осигури своевременно проветрение. Разбира се, например Баумит УноРед трябва да бъде напълно изсъхнала, ако искате да слагате върху нея тапети или бои.

Как да постигнем перфектна гладкост? 
За любителите на изключително гладки повърхности препоръчваме добре изсъхналата мазилка да се шпаклова с Баумит ФиноБело.


Филм за полагането на Баумит УноРед можете да видите в нашия YouTube канал http://www.youtube.com/user/baumitbg.

3 comments:

  1. Решихме да си ремонтираме спалнята преди да си купим новите мебели, които избрахме сега покрай коледните промоции. Информацията, която давате тук е много подробна и е от голямо значение за крайния резултата. Благодарим ви много, че сте споделили с нас тънкостите, които да направят ремонта ни по-успешен.

    ReplyDelete
  2. Много е трудно као започнеш ремонти да знаеш какви точно мазилки ти трябват.Благодаря ви за статията, определено щеми е от голяма полза. Насочих се преди време само към сертифицирани фирми,които съдържат резултати, получени чрез измервания на различни показатели и поведението на системи,където е вече проверено дли са водопоглъщане, хидротермичното им поведение, и всичко останало.Понеже веднъж взех от един малък магазин мазилка,която се оказа че не става за нищо.

    ReplyDelete
  3. Определено вече конкретен сезон няма за ремонти.Почти през цялата година се извършват такива и е страхотно че има вече и на нашият пазар качествени материали, на които да заложим. Няма какво да се залъгваме – не всеки е способен да извърши ремонт на жилището си само чрез прочитане на упътването на даден продукт. Нужни са съвети и демонстрации от професионалисти, за да научим тънкостите. За това според мен е добре предварително да научим какво точно ще представлява ремонта ни и тогава да го почнем.

    ReplyDelete