Feb 3, 2014

Мазилките Баумит КреативТоп намериха приложение в елегантен интериор


От есента на 2013 г. в центъра на София, на ъгъла на ул.“Аксаков“ и „6-ти септември“, функционира нов кафе-ресторант „Гъливер“. Според познавачите това е „новият кулинарен оазис на града“ и вече се утвърди като предпочитано място както за ценителите на хубавата храна, така и за естетите - заради красивия интериор и екстериор. Сградата е паметник на културата, построена през 30-те години на миналия век. В продължение на дълги години е ползвана за държавно учреждение, а след 90-те години обширното помещение на партера сменя неколкократно предназначението си, от което красотата на фасадата е заличена. За щастие, новият собственик възлага на утвърдени професионалисти да изготвят проект за преустройството. Това е българският екип на лондонското архитектурно студио Стивън Джордж Интернешънъл. Водещи проектанти са арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу и арх. Вяра Запрева.

ПРЕДИСЛЕДРезултатът е впечатляващ - възвърнат е стилът на 30-те години, като същевременно е просторно, светло и много уютно. Обърнато е специално внимание на детайлите, материалите са прецизно подбрани. Елементи от началото на миналия век и авангардни такива са съчетани изключително умело. Сериозен принос към хармоничната, елегантна визия има и Баумит с моделиращата мазилка КреативТоп, изпълнена в техника фин видим бетон. В помещението на партерния етаж са ползвани Баумит КреативТоп файн и Баумит КреативТоп S-файн в бяло, покрити с Баумит Финиш. В сутеренния етаж техниката видим фин бетон е постигната с моделиране на оцветен Баумит КреативТоп Файн в два слоя, които са запечатани с Баумит Финиш. Там Баумит КреативТоп се редува с автентична зидария. Перфектно проектираното осветление и подбраните приглушени цветове още повече подчертават структурата на мазилката. Интересно архитектурно решение е вертикалният шлиц между горното и долното ниво, през който достига дневна светлина до подземния етаж. Друга находка са класическите колони с канелюри, на които архитектите Казаков, Доу и Запрева от Стивън Джордж Интернешънъл са възвърнали предишния блясък, дълги години скрити грозно замазани. Сега те придават особена представителност на екстериора. Извитото стълбище повтаря красивата дъга на тържествения балкон отгоре. Търсен е нарочен контраст между старинното и е постигнат отличен баланс между две епохи. Изпълнението на строителните дейности, включително изцяло реставрираната фасада, са поверени на опитните строители от Аргогруп Екзакт ЕООД, които са се справили перфектно с предизвикателството на амбициозния проект на Стивън Джордж Интернешънъл. Ресторантът е е истинско бижу в портфолиото от обекти, изпълнени с материали на Баумит и е поредно доказателство за наистина безкрайните възможности за приложение на мазилките КреативТоп.     


Ценителите на хубавата храна и приятната атмосфера могат да се ориентират към кулинарните предложения оттук: http://www.gulliver.bg/bg/
http://boyscoutmag.com/2013/10/cafe-restaurant-gulliver/

1 comment:

  1. Снимките,които ни показвате тук са страхотни и се радвам, че ни пишете.Добре е да сме запознати с някои по специфични подробности относно ремонта.Това,което сте направили е страшно много и със сигурност доста пот е изтекла докато се постигне.Но всичко сега е страхотно.Целият дизайн и от вън и от вътре е красив и уютен и с удоовлствие бих отишла там.

    ReplyDelete