Apr 24, 2014

Системa Баумит Баумакол – за безупречно полагане на плочки

Много хора, преминали през сагата на ремонтите, както и специалистите в строителния бранш знаят добре, че изящни покрития могат да бъдат похабени набързо поради неправилния избор на лепилния разтвор или фугиращата смес. Добрите производители предлагат на пазара не само отделно лепило или фуга, а цялостна система от продукти, които включват набор от съвместими един с друг продукти, необходими за подготовка на основата (грундове и хидроизолации), за залепване на плочките и тяхното фугиране.

Баумит България се явява на нашия пазар с разработена система за полагане на керамични крайни покрития в мокри помещения – бани, тераси. Програма Баумит Баумакол включва освен лепила и фугиращи смеси, също и продукти за подравняване на основата и за хидроизолиране на помещенията.

За сигурно премахване на течовете Баумит предлага използването на еднокомпонентните мазани хидроизолации, които са задължителни в местата, където има течаща вода. Баумакол Пруф - течна хидроизолация (Baumacol Proof) е подходящо за вътрешни мокри помещения (бани, тоалетни, кухни). Тя се полага с валяк, като препоръчителната дебелина на слоя е 1-2 мм при разход 1,5 кг на 1 мм дебелина.  Уплътнителното фолио на циментова основа Баумакол Протект (Baumacol Protect) е подходящо както за вътрешно, така и за външно приложение - балкони и тераси. Разходът му е също 1,5 кг на 1 мм дебелина, като при безнапорна вода дебелината му трябва да бъде по-голяма от 1 мм, а при напорна – по-голяма от 2 мм.

Преди полагане на хидроизолационните покрития  основата задължително се третира с подходящ грунд, който изравнява попиващата способност и подобрява сцеплението към последващия слой. За силно попиващи основи е подходящ Баумит Грунд, а за непопиващи (мозайки, фаянсови или керамични плочки) – Баумит СуперГрунд.

Важен елемент от полаганата хидроизолация е обработката на ъглите в помещенията. Уплътнителната лента Баумакол (Baumacol Strap) е предназначена да поеме напреженията във връзките „стена–стена” и „стена–под”. Уплътнителната лента е снабдена с мрежичка от двете страни, която се вгражда в хидроизолационното покритие. Така изолирана, банята добива формата на вана и течовете през нея стават невъзможни.

Многообразието от строителните лепила е предопределено от три основни фактора:
 • вид на основата, върху която ще се лепят покритията (бетон, мазилка, гипсокартон и др.);
 • вид на покритието (фаянс, теракот, гранитогрес, мрамор, вар и др.);
 • условия на експлоатация (тежки механични натоварвания, движения на колички, подово отопление и др.).
 
Лепилата в продуктовата линия Баумакол са тънкослойни и разработени в асортимент, който позволява полагането на различни типове покрития, върху разнообразни основи и при различаващи се условия на механично и топлинно натоварване.

Когато искаме да лепим плочки във вътрешни помещенията, без наличие на влага и без други специални изисквания, можем да закупим лепило, по-икономично като цена. Такова е например Баумакол Бейсик (Baumacol Basic), което отговаря на клас С1 (съгласно хармонизирания европейски стандарт EN 12004). Лепилото е с гарантирано постоянно качество, здравина и надеждност.

При лепене на голямоформатни плочи, мозаични плочи, някои видове естествен камък и стъклофазерни и леки строителни плочи, както и за гранитогрес на закрито, за да постигнете сигурно и гарантирано залепване на скъпите керамични покрития в помещения с течаща вода, се препоръчва да се снабдите с обогатено лепило, например Баумакол ПроПлюс (Baumacol ProPlus), клас C1TE (EN 12004), което притежава повишени якостни характеристики и ще отговори напълно на по-високите изисквания на потребителя.


 
При полагане на покрития с по-големи термични и статически натоварвания – например при наличие на подово отопление или за подове в магазини, хотели, заведения, обществени сгради и др., както и за лепене на така обичания от клиентите гранитогрес вътрешно и външно се препоръчва еластично лепило. Баумакол ФлексУни (Baumacol FlexUni) е специално разработено за лепене на плочки с ниска степен на водопопиваемост (< 0,5%) от страната на залепване. То е с клас С2Т (EN 12004), високообогатено, еластично и с нулево свличане.

Баумакол ФлексТоп (Baumacol FlexTop) е висококачествено, еластично, хидравлично свързващо строително лепило от клас C2TE S1 (EN 12004), водо- и мразоустойчиво, за вътрешно и външно приложение. Освен за фаянс, теракота и гранитогрес, служи за лепене на плочка върху плочка, голямоформатни плочи и естествен камък, особено подходящо при наличие на подово отопление. За области на приложение могат да се посочат тераси, фасади, плувни басейни.

Баумакол Премиум фуга (Baumacol Premium Fuge) e разработенa в 24 цвята и е подходяща за вътрешно и външно приложение. Tя е еластична, водо- и мразоустойчива, обработва се и се почиства лесно, като запазва цвета си във времето. За полагането й е необходимо да се предвиди широчина на фугата между плочките от минимум 1 мм до максимум 8 мм. Към фугите Баумит предлага и Баумакол силикони (Baumacol Silikon), в същите цветове, плюс един допълнителен – безцветен. Силиконовите уплътнители имат антибактериални добавки, устойчиви са на ултравиолетовите лъчи и могат да се полагат при температури на околната среда от -40°C до +180°C.

Подробно видео за хидроизолиране и оформление с керамично покритие на тераса можете да проследите на този линк:


Официален производител и дистрибутор на продуктите – система “Baumacol” е Баумит България ЕООД, гр. Елин Пелин, ул. „България” 38. По-подробна информация и техническа консултация за продуктовата гама ще получите на тел.: 02 9266 911 или от нашата интернет страница www.baumit.bg.

Баумит Ви желае успех!

8 comments:

 1. Преди време мой приятели правеха ремонти останаха изключиетлно доволни от тази марка,която наистина предлага всякакви лепила.На скоро и на мен ми се наложи да ползвам , и точно за тънкослойни и разработени в асортимент, който позволява полагането на различни типове покрития, и се получи просто невероятно.До сега няма никакви проблеми с местата където съм сложила и както изглежда няма и да има.Ето такива материали трябва да се ползват и да се създават, а не материали и лепила,които няма ефект от тях и се чустваш излъган, че си си дал парите само.

  ReplyDelete
 2. Много се радвам че ни пишете и информирате за тези видове плочки и нови модели.Постоянно излизат всякакви видове,които са все по здрави имат голямо защитно покритие и трудно се изтъркват.На мен лично ми трябва водоустойчиви и такива,които мога да сложа на терасата на вилата ми. Тук показвате инетересни снимки, от които придобиваме малко по ясна представа за работата и качестветаа които имат те.Про дължавайте да ни пишете.

  ReplyDelete
 3. Така е ,плочките трябва да се слагат много качествено, за да няма след тоа течове,които особено в един блок са доста неприятни и всички съседи започват а се оплакват.Но все пак с право на никой не му е приятно да се наводнява и да прави ремонти заради останалите,които живеят около него.Благодаря за снимката така придобих ясна представа както представлява тази система, но сама със сигурност няма да мога да я поставя.Добре че има майстори на които мога да разчитам, а вие продължавайте да ни пишете за новостите.

  ReplyDelete
 4. Системата ви е напълно безупречна и това мога да го кажа от личен опит, тъй като на скоро слагахме плочки на вилата ми и съответно сега ни чака градината където ми се иска да има пътеки и алеи,които да бъдат в подобен стил както вътре, тип механа.Тук ни показвате невероятни неща и се радвам, че можем да разчитаме на вас.Хубавото тук е е за нас клиентите имаме страшно много избори на фирми и марки,които предлагат висококачество и не спират да са силно конкурентни.

  ReplyDelete
 5. Ако едни плочки не се сложат както трябва то след време ще имаме сериозни проблеми,като напукване, дори и счупване ако отдолу не е сложено добре и равномерно лепилото.Знаем че плочките трудно се сменят и не може а се извади само една.Малко или много ще пострадат и околните около нея.Тук давате доста добри идеи и предложения за това какви материали да използваме, от които ще с е възползвам.

  ReplyDelete
 6. Скоро ще си правим нова баня и понеже искам задължително да сложим фуги между плочките искам да попитам може ли да се фугират плочки, които са наредени плътно една до друга или трябва да се остави разстояние? Кое е по добре - да се оставят минимални фуги или да са по големи? Какво би наложило фугата ми да е 8 мм?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Здравейте и благодарим за запитването!

   За да отговоря на Вашия въпрос ще започна най-напред оттам, защо съществуват фугите, каква е тяхната роля при хидроизолирането на банята:

   Тук искам да отбележа, че фаянсовите и керамичните плочки не са единственият вариант за хидроизолиране на баните. В миналото, а и до днес по подовете се изпълняват мозаични настилки, които имат отлични показатели по отношение на водонепропускливостта. Има и други материали, с които можете да постигнете водоплътно крайно покритие. Една част от тях са с безфугово полагане, т.е. осигуряват непрекъснат слой по цялата повърхност на помешенията.

   В същото време керамичните плочки са намерили много широко приложение в практиката, поради ред причини. Тези плочки, обаче, имат определени, сравнително малки в сравнение с помещенията, размери. Това налага полагането на голям брой от тях по пода/стените. Това води до образуването на много на брой естествени фуги между тях. За да не пропускат вода тези фуги трябва да бъдат запълнени по цялата си широчина и дълбочина с подходящ материал. И тук следва да изясним въпроса с широчината им. При положение, че плочите се доближават максимално близо една към друга, фугите стават с много малка широчина (< 0,5 мм). В този случай вкарването на какъвто и да е материал в тях става практически невъзможно. Полаганата в такива случаи циментова фуга запълва само скосеният участък от плочките, на повърхността. Самите фуги остават незапълнени. Обикновено същото се получава и когато широчината на фугите е по-малка от 2–3 мм. В тези случаи майсторите често разреждат фугиращата смес, за да може тя да се втечни максимално и да проникне между плочите. Такава смес губи обаче твърде много от якостта си и след като изсъхне фугата се напуква веднага или след недълъг период от време.
   Горните разсъждения идват да покажат, че най-добре при изпълнение на керамичните настилки е да се изпълняват достатъчно широки фуги, за да може материалът да навлезе изцяло в тях и да запълни цялото пространство в широчина и дълбочина, включително до лепилната смес. При това фугиращата смес трябва да се забърка с означеното на етикета количество вода, така че да притежава добра консистенция и впоследствие необходимите якостни качества. Каква точно да бъде широчината на фугите трябва да избере инвеститорът, в зависимост от неговите лични предпочитания за общата визия на настилката (ако не е препоръчана друга минимална широчина от завода, производител на плочите).
   По отношение на максималната широчина на фугите, производителите на фугиращи смеси задават ограничения (обикновено между 7 мм и 10 мм), с което да гарантират, че няма да се появят пукнатини, вследствие съсъхването на материала.

   Освен стандартните фуги се налага да се изпълняват още един вид – разширителни (или още дилатационни) фуги, които да поемат по-големи температурни разширения или движения на конструкцията. В границите на една баня такива са фугите между пода и стените, както и в ръбовете между самите стени. За да се избягват пукнатини на стандартните фугиращи смеси (на циментова основа) в тези участъци, фугите там се изпълняват с по-голяма широчина (обикновено 12 мм – 15 мм) и се запълват със силиконова фугираща смес, която е много по еластична. За правилната „работа” на силикона, той трябва да има за допирни повърхнини страниците на двете съседни плочи, да изпълва фугата, но да не достига (опира) в дълбочина лепилната смес.
   За доброто изпълнение на хидроизолацията можем да Ви препоръчаме полагането на хидроизолация под керамичните плочки. Естеството на тази хидроизолация трябва да е такова, че да се реализира добър контакт с лепилната смес (т.е. тя трябва да бъде полимерна паста или цимент-полимерна смес, но не и такава на основата на битум).

   Надяваме се да сте доволен от отговора ни! При други въпроси сме на Ваше разположение!

   С поздрав,

   Delete
 7. страхотни идеи и съвети! Радвам се,че попаднах на тази статия.

  ReplyDelete